Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013



Ο Αισχύλος γεννήθηκε στην Ελευσίνα, το 525 π.Χ. 
Ζει την εποχή που η Αθήνα μεσουρανεί πολιτισμικά, κοινωνικά και πνευματικά .
Η εποχή του, διακρίνεται από τις νίκες των Ελλήνων εναντίον των Περσών, άρα δεν μυρίζει ακόμη το μπαρούτι της αδελφοκτονίας και του εμφυλίου(βλ. Πελλοπονησιακός). Ο Αισχύλος συμμετείχε στη μάχη του Μαραθώνα  ζώντας από κοντά τον αχό της μάχης και τις  ιαχές της νίκης των Ελλήνων. Εκτός από τον Αισχύλο στη μάχη του Μαραθώνα, πολέμησαν επίσης και τα δυο του αδέρφια, Αμυνίας και Κυναίγειρος. Ο τελευταίος μάλιστα, λέγεται πως πέθανε στην προσπάθειά του να εμποδίσει με τη μυική του δύναμη ένα περσικό καράβι να πιάσει στεριά. 
Μέσα από δόξες αλλά και οικογενειακές απώλειες ξεπηδά ο τραγικός ποιητής Αισχύλος. Στα έργα του κυριαρχεί το αίσθημα της Δύναμης, η αγάπη για  Υστεροφημία, το δίχτυ της Μοίρας και πως αυτό μπορεί να οδηγήσει έναν ήρωα στην καταστροφή , η εξουσία των θεών στον Ά νθρωπο και η περίφημη Ύβρις, η αλαζονεία του ανθρώπου που τον οδηγεί σε εγωιστικές αποφάσεις και συνεπώς στην ρηξικέλευθη πτώση του. Με αυτό τον τρόπο ο τεχνίτης  Αισχύλος μας υπενθυμίζει τον ανθρώπινο μικρόκοσμο απέναντι στην Δύναμη του Σύμπαντος, της Φύσης και του Θείου!
ΣΩΖΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ
1. ΠΕΡΣΕΣ
2. ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ
3. ΙΚΕΤΙΔΕΣ
4. ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑΣ
5. ΧΟΗΦΟΡΟΙ
6. ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ
7. ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ 
  • Ο Αισχύλος προσθέτει και δεύτερο ηθοποιό στην τραγωδία
  • Περιορίζει τον αριθμό του Χορού αλλά και τα λόγια τους. Δίνει περισσότερα λόγια στον ηθοποιό.
  • Αναπτύσσει περισσότερο τον θεατρικό διάλογο άρα αυξάνει τη θεατρική Δράση

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΣ

Ο γιος του Ευφορίωνας έγραφε τραγωδίες και μάλιστα πολύ καλές. Λέγεται ότι σε ένα δραματικό αγώνα νίκησε και τον πατέρα του και τον Σοφοκλή! Οικογενειακές αρετές!
 
ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΙΣΧΥΛΟΥ
Η παράδοση λέει πως σκοτώθηκε από το καβούκι μιας χελώνας , που την έριξε ένας αετός προκειμένου να σπάσει το καβούκι της και να τη φάει. Παράξενος θάνατος.
 
ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ
Τον Αισχύλο δεν τον επηρέασε αρνητικά ο χαμός του αδεφού του. Ούτε  περίμενε  να τους ανταμείψει υλικά η πόλη τους. Αντ'αυτού, ο ίδιος αντάμειψε πνευματικά τους συμπολίτες του και τους χάρισε αθανασία.
Τα έργα του δεν ξεχνούν ποτέ να μας θυμίζουν ότι είμαστε άνθρωποι. Δηλαδή, τρωτοί στους πειρασμούς.
Οι γιοι του, Ευαίων και Ευφορίων ακολούθησαν την τέχνη της γραφής. Δεν εκμεταλλεύτηκαν τη δόξα του πατέρα για να αποκτήσουν  κίβδηλες ικανοποιήσεις. Συνεπώς, ισορροπία ζωής και αρμονία συναισθημάτων. 
Ποιος από εμας σήμερα κατέχει το δίδυμο της πραγματικής ευτυχίας;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου