Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

              

           “το μεγαλο μασ τσιρκο’’
                                 ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Η ΕΜΠΝΕΥΣΗ....
                                                   ¢Η ιδέα για το ανέβασμα του έργου ανήκε στο θιασαρχικό ζεύγος Κώστα Καζάκο και Τζένη Καρέζη, που για πρώτη φορά την άνοιξη του 1972 σκέφτηκαν ν’ ανεβάσουν ένα έργο, που σύμφωνα με τη γνωστή ηθοποιό έπρεπε: «-να είναι κάτι σαν λαϊκό πανηγύρι, να κλείνει μέσα του πολλή ρωμιοσύνη… και μέσα από τη σάτιρα, τον αυτοσαρκασμό, το γέλιο και το δάκρυ, να μιλήσουμε για τους καημούς και τα όνειρα της φυλής μας, για προδομένους αγώνες, για προδομένες ελπίδες… και πάνω απ’ όλα για ομορφιά. Για την ομορφιά αυτού του λαού, που δεν παύει ποτέ να αγωνίζεται, να προδίδεται, να πιστεύει και να συνεχίζει τον αγώνα του, διατηρώντας τις ρίζες του αναλλοίωτες αιώνες τώρα».
Κ. Καζάκος -  Ι.Καμπανέλλης,  Τ. Καρέζη - Μ. Θεοδωράκης
¢Το έργο γράφτηκε από τον αξέχαστο και -δοκιμασμένο σε ιστορικές επάλξεις- θεατρικό συγγραφέα Ιάκωβο Καμπανέλλη, ο οποίος ενθουσιάστηκε με την ιδέα των δυο αγωνιστών ηθοποιών. Έτσι, η σφριγηλότητα της πένας του απέφερε το θεατρικό έργο «Το Μεγάλο μας Τσίρκο». Το έργο διατρέχει, με σατυρικό, αλλά και δραματικό τρόπο, τη νεότερη ελληνική ιστορία από την Τουρκοκρατία και τα χρόνια του Όθωνα έως τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη γερμανική Κατοχή. 
¢Την παράσταση σκηνοθετεί ο Κώστας Καζάκος, ενώ τη μουσική γράφει ο σπουδαίος Έλληνας μουσικός Σταύρος Ξαρχάκος. Τα τραγούδια ερμηνεύει επί σκηνής ο Νίκος Ξυλούρης!

 Τα σκηνικά και τα κοστούμια έφεραν την υπογραφή του Φαίδωνα Πατρικαλάκη.
 Η κίνηση και η θεατρική απόδοση της σκηνής του Καραγκιόζη διδάχτηκε από τον Ευγένιο Σπαθάρη, ο οποίος διακόσμησε το χώρο της εισόδου.

 Τους βασικούς ρόλους ερμήνευσαν ο Κώστας Καζάκος, η Τζένη Καρέζη, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Νίκος Κούρος, ο Τίμος Περλέγκας και ο Χρήστος Καλαβρούζος.

Ο Νίκος Ξυλούρης ερμηνεύει τα αξέχαστα τραγούδια επί σκηνής. Οι στίχοι των τραγουδιών ανήκουν στον Ιάκωβο Καμπανέλλη

Πρεμιερα του εργου


Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στις  22 Ιουνίου 1973  στο θέατρο «Αθήναιον» της οδού Πατησίων που βρίσκονταν απέναντι από το Πολυτεχνείο. Ο κόσμος αγκάλιασε τον αγώνα των καλλιτεχνών.


Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος ως Ελ. Βενιζέλος

Τα μηνυματα του εργου



         Το έργο έχει σαφή στόχο. Με τρόπο αλληγορικό φορτίζει τον αντιδικτατορικό αγώνα. Στις 3 του Σεπτέμβρη 1843 ο λαός μαζί με τον Μακρυγιάννη και τον Καλλέργη απαίτησαν Σύνταγμα από τον Όθωνα. Ο λαός όρθωσε ανάστημα, πίεσε και κέρδισε. Γιατί να μη φωνάξει και κατά της Χούντας; Υπήρξαν άμεσες συναρτήσεις με την πολιτική πραγματικότητα. Το γέλιο, η σάτιρα και η πικρή αλήθεια ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δώσουν το στίγμα και να προετοιμάσουν το έδαφος για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Οι αφηγητές του έργου , ο Ρωμιός και το Ρωμιάκι ανατρέχουν το ελληνικό ιστορικό πλαίσιο και φιλοσοφούν από σκηνής.


Συνθήματα όπως «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και «ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ — ΟΡΓΗ ΘΕΟΥ» , γνωστά από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, είχαν πρωτοεμφανιστεί στην παράσταση.


Τον Οκτώβριο οι λογοκριτές της Χούντας κατεβάζουν την παράσταση, αφού κατάλαβαν ότι επρόκειτο για πολιτική πράξη με τη μετάδοση πάθους εξέγερσης στους θεατές. Ο Καζάκος και η Καρέζη στη διάρκεια των γεγονότων του Πολυτεχνείου …συλλαμβάνονται!


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ( ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΤΣΙΡΚΟ)

      - ΑΓΓΛΟΣ: Να έχουν συνταγμα ή να μην έχουν;
-ΓΑΛΛΟΣ: Να έχουν συνταγμα ή να μην έχουν;
-ΡΩΣΟΣ: Να έχουν συνταγμα ή να μην έχουν;
-ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΣ: Να έχουν συνταγμα ή να μην έχουν;
-ΑΓΓΛΟΣ: Αφου δεν ειχαν γιατί να έχουν;
-ΓΑΛΛΟΣ: Αφου δεν ειχαν γιατι να έχουν;
-ΡΩΣΟΣ: Αφού δεν είχαν γιατι να έχουν;
-ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΣ:  Αφου δεν ειχαν γιατι να έχουν;
-ΑΓΓΛΟΣ: Θα τους παρεσυραν αυτοι που έχουν!
- ΓΑΛΛΟΣ: Δεν ειναι ίδιοι μ' αυτους που έχουν!
-ΡΩΣΟΣ: Ξερω και άλλους που δεν το έχουν!
-ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΣ: Να αρκεσθουν εις αυτα που έχουν!
-ΑΓΓΛΟΣ: Τι θα το κάνουν άμα το έχουν;...
-ΓΑΛΛΟΣ: Τι θα το κάνουν άμα το έχουν;...
-ΡΩΣΟΣ:  Τι θα το κανουν άμα το έχουν;...
-ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΣ:  Τι θα το κανουν άμα το έχουν;...
-ΑΓΓΛΟΣ: Δεν ειναι κι ώριμοι, για να το έχουν!
-ΓΑΛΛΟΣ: Ειναι ανωριμοι για να το έχουν!
-ΡΩΣΟΣ: Για το καλο τους ας μην το έχουν!
-ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΣ: Δεν επιτρεπεται να το έχουν.
- ΑΓΓΛΟΣ: Αποφασιζομε να μην το έχουν;
-ΟΙ ΑΛΛΟΙ: Να μην το έχουν!
-ΑΓΓΛΟΣ: Αγγλιααααα
-ΓΑΛΛΟΣ: Γαλλιααααα
ΡΩΣΟΣ: Ρωσιααααα
-ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΣ: Αυστριααααα
-ΑΓΓΛΟΣ: Κοσμοκρατορια
-ΓΑΛΛΟΣ: Κεφαλαιοκρατια

Η Τζένη Καρέζη μας μεταδίδει το πάθος της  ως Ρωμιάκι

«-Οι ριζες μας ειναι βαθιες  το χωμα δικο μας  . Κοβω κοβεις κοβει κοβουμε κοβετε κοβουν τα κλαρια μας ,τον κορμο μας ,μα το χωμα ξαναφουσκωνει. Μια πρασινη φωνουλα ξαναβγαινει και φωναζει . Εδω ειμαι!»  (Ρωμιάκι)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου